Naturligt lys i hjemmet – hvad skal du være opmærksom på?

Vinduer og dagslyset er meget vigtige for at få et behageligt lys i rummet. Lyset skal falde rigtigt ind i lokalet og ikke kunne genere eller blænde folk. Se, hvad du skal være opmærksom på ved det naturlige sollys i hjemmet her.

Indhold på denne side

Naturligt lys i hjemmet – hvad skal du være opmærksom på?

Dagslyset og vores helbred

Lyset og helbredet hænger meget godt sammen, og dagslyset har en stor betydning for vores døgnrytme. Det kunstige lys kan være dårligt for os, så vi får hovedpine, eller det kan designes, så vi lettere kan holde os vågne og koncentrerede. Dagslyset giver os en god nattesøvn og højt humør. Overbelysning kan give store gener, hvis der er for store kontraster mellem belyste og ubelyste områder. Det samme gælder refleksioner, dårlig farvegengivelse og flimrende lys. Det er derfor, du kan opleve gener ved langvarigt skærmarbejde. Her har du altså reflekser i skærmen, modlys fra et vindue bag skærmen eller for svag eller for stærk almen belysning, som kan give hovedpine og spændinger i nakke, skuldre og håndled.

Naturligt lys i hjemmet

Hvis din bolig mangler dagslys, vil det betyde, at du kan føle dig indelukket og isoleret fra omverden. Derfor er det vigtigt at indrette dit hjem med vinduer, så der kan komme naturligt lys ind, og så du har et udsyn til omgivelserne.

Dagslys og direkte sollys kan godt blænde og spejle sig i de blanke overflader, som du har i hjemmet. Det gælder eksempelvis tv- og computerskærme. En løsning på dette er at dæmpe og afskærme lyset fra vinduerne ved f.eks. gardiner. Det vil også kunne afhjælpe med problemer med varmen fra kraftigt sollys. Du opnår det bedste dagslys ved, at dine vindueskarme, rammer og vægge er malet lyse. Derudover foretrækkes det at have flere vinduer frem for ét, da det vil mindske risikoen for blænding. Få flere gode råd om vinduer her.

Du skal kunne trække dine gardiner op eller ned alt efter dit behov for det naturlige dagslys. Det kan være, at det reflekterer, så du må rulle det ned, men det kan også være for at få mere lys ind i boligen. På den måde kan du udnytte den gratis belysning mest muligt. Hvis du placerer et loftvindue, vil du opleve endnu bedre udnyttelse af det naturlige gratis lys.

Du vil i dagtimerne kunne være nødsaget til at supplere et naturligt lys med en form for belysning fra lamper. Læs de gode råd om indendørs belysning her.

Hvor brugbar var dette indlæg?

Klik på en stjerne for at give din bedømmelse.

Gns. bedømmelse 4.3 / 5. Antal bedømmelser 16

Ingen bedømmelser endnu.

Del indlægget på sociale medier

Facebook
Twitter
LinkedIn

Andre indlæg som dette

Kunne du tænke dig at få konkrete energioptimeringsråd, læse spændende indhold om selvforsynende huse, og generelt blive opdateret med interessant viden om emnet? Så tilmeld dig vores nyhedsbrev nu. Vi udsender nyhedsbreve 1-2 gange om måneden.

Vil du modtage gode råd til energioptimering?