Gode råd om indendørs belysning

Det er sjældent, at dagslyset er tilstrækkeligt lys i opholdsrummene, og det gælder især om vinteren, tidligt om morgenen eller om aftenen. Derfor kan det være nødvendigt at skulle supplere dagslyset med kunstigt lys. Belysningen indenfor handler om mere end bare valget af lamper. Det handler nemlig også i høj grad om placeringen af lyset og de pærer, som du vælger. Få flere informationer om naturligt lys i hjemmet her.

Indhold på denne side

Gode råd om indendørs belysning

Lyset i rummet

Vi mennesker bliver påvirket forskelligt af lyset både fysisk og psykisk. De ældre og mere svagtseende har brug for mere og bedre lys, end yngre mennesker har. Dagslyset er den bedste og den sundeste lyskilde, vi har. Man bør derfor indrette sine rum efter at få mest muligt ud af det lysindfald, man har.

Lyset i din bolig skal falde rigtigt, og det skal have den rigtige karakter og farve. Lysets retning og styrke har en stor betydning for, hvordan man opfatter ting. Det skaber både skygger og kontraster, som gør det muligt at orientere sig i et rum. Der bliver skabt en god balance mellem det bløde og det skarpe lys ved, at du benytter dig af både den generelle rumbelysning og en særbelysning. Rumbelysningen kan være lyset fra lamperne i loftet eller indirekte via refleksion fra vægge og lofter. Denne belysning opnås bedst med lamper placeret i loftet, som oftest er lysstofrør, kompakte lysstofrør eller LED. Det kan være en fordel at vælge lamper, hvor lyset sendes både nedad og opad i loftet.

En særbelysning er en mere punktbelysning, hvor der bliver skabt ekstra lys direkte mod noget. Det kan også bruges til at give et rum en karakter og en stemning. Du kan eksempelvis lyse et maleri op eller indrette hyggelige kroge med pendler, standerlamper, bordlampe eller lignende. Det gælder nemlig også om at have et hjemligt lysmiljø i ens bolig.

Du skal undgå, at dine lys flimrer, da det er et forvirrende element for dine øjne. Det kan dog betyde, at lyskilden bør skiftes. Der må ikke være direkte indsigt til lyskilden fra normale synsretninger, da det vil kunne blænde. Der skal være en afskærmning for, når der er direkte belysning.

Der findes et stort udvalg af lamper, og mange begår fejlen ved at vælge lampen frem for lyset. En lampe kan give noget visuelt pænt til boligen. Lampen kan være pæn og passe godt til stilen i dit hjem, men det kan være, at lampen slet ikke giver det rigtige lys, som du har brug for. Du bør derfor tænke hele funktionen ind, så du får en lampe med en belysning, som passer til placeringen, funktionen og den stemning, du ønsker i det pågældende rum.

Designet på lampen har nemlig indflydelse på, hvordan lyset vil blive fordelt i rummet. Det er både funktionen og effektiviteten, du bør have i dine overvejelser, når der skal vælges indendørs belysning. Få hjælp til at vælge den rigtige belysning til de forskellige rum i hjemmet her. 

Hvor brugbar var dette indlæg?

Klik på en stjerne for at give din bedømmelse.

Gns. bedømmelse 5 / 5. Antal bedømmelser 3

Ingen bedømmelser endnu.

Del indlægget på sociale medier

Facebook
Twitter
LinkedIn

Andre indlæg som dette

Kunne du tænke dig at få konkrete energioptimeringsråd, læse spændende indhold om selvforsynende huse, og generelt blive opdateret med interessant viden om emnet? Så tilmeld dig vores nyhedsbrev nu. Vi udsender nyhedsbreve 1-2 gange om måneden.

Vil du modtage gode råd til energioptimering?