Solenergi

Klimaudfordringerne er begyndt at fylde mere og mere. Det er en problemstilling, som vi bør tage alvorligt. Kloden bliver varmere, og vi udleder mere CO2 hver dag. Vi er nødsaget til at tage stilling til en mere bæredygtig fremtid. Derfor bør vi udnytte den gratis energi, som vi får hver dag i form af solen. Hvis vi benytter os mere af denne energi, vil vi kunne blive en del af den globale energiløsning. Dog kan det være svært at navigere i, så derfor har vi samlet lidt brugbare informationer til dig, som overvejer at benytte solenergi.

Indhold på denne side

Hvordan bruges solenergi?

Solenergi kan omdannes til både varme og strøm. Når vi taler solenergi, kan den bruges på to måder. Der er solfangeren, som fanger solens varme, hvilket vil blive brugt til at producere fjernvarme og dermed opvarme bygningerne. Så er der solcellerne, som udnytter solens energi og kræfter, hvilket bliver brugt til at producere strøm. Solenergi kan derfor hjælpe til opvarmning, elektricitet, varmt vand og køling. Solenergi bliver betegnet som en vedvarende energikilde, da man regner med, at solen først vil brænde op om mange milliarder år.

Solenergi

Bestil et solcelletjek

Vores samarbejdspartner Jydsk Tagteknik tilbyder et solcelletjek hjemme hos dig, for at se om dit tag er egnet til solceller.

Over 6.000 anmeldelser

Hvad er solenergi?

Solenergi er en form for vedvarende energi, som kan være med til at gøre os uafhængig af fossile brændsler i 2050. Solen bliver omtalt, som den bedste energikilde. Den får bl.a. alle vores planter til at vokse, men det er også solen, som giver vind på jorden. Solenergi er en kæmpe forudsætning for alt livet på jorden og dertil også bioenergi. Hvis vi bare kunne udnytte det optimale af solens kraft, ville det være muligt at forsyne hele verden med energi.

Fordele ved solenergi

Når vi benytter os af solenergi, vil der naturligvis også være nogle fordele og ulemper ved solenergi. Den største fordel er, at solen er en ubegrænset energikilde. Det er samtidigt også CO2-neutralt, hvilket betyder, at det er en miljøvenlig energiform.

Koncentreret solenergi

Dette er en metode, hvor man benytter store spejle, som vil samle og koncentrere solenergi fra et område. Denne form for solenergi bliver brugt til at opvarme væske, så der kommer damp. Det foregår ved, at spejlene reflekterer solens stråler til nogle tårne, hvor der produceres damp. Den damp, som forekommer, kan lave elektricitet ved hjælp af en dampgenerator.

Den koncentrerede solenergi kan, i modsætning til solceller, lagres i en vis periode i den væske, som opvarmes af solstrålerne. Dog er den helt store ulempe, at dette anlæg kun kan udnytte de direkte solstråler. Det betyder, at anlægget ikke kan optage sollyset, som vil være der, hvis det er overskyet. Det giver derfor ikke mening at benytte dem for meget i Danmark. De bliver mest brugt i ørkenområder, hvor der er mange solskinstimer og en mere skyfri himmel.

Læs mere om solenergi

7. oktober 2022