Vælg den rigtige belysning til boligen

De forskellige lyskilder og lamper har deres helt egne egenskaber. Udviklingen af LED går meget stærkt, og det er derfor vigtigt, at man har sat sig ind i de forskellige typer samt deres egenskaber, når der skal vælges belysning til rum i hjemmet. Vi har en tendens til, at vi vil have familien samlet i stuen eller i køkken-alrummet. Det er både her, der laves mad, arbejdes og laves lektier. Derfor er der behov for, at vi kan orientere os ved hjælp af lys ved forskellige arbejdsstationer som spisebordet, køkkenbordet osv. Du kan blive klogere på gode råd om indendørs belysning her.

Indhold på denne side

Vælg den rigtige belysning til boligen

Belysning til rum

Træd ind i verdenen af belysning til rum, hvor dine rum bliver levende med lys og atmosfære! Uanset om du leder efter den ideelle stemning til dit hjem, ønsker at forbedre din arbejdsplads eller skabe en hyggelig krog, så er den rette belysning nøglen.

Stuen

Hvis du har mange lamper med nedadrettet lys, vil du opleve, at din stue bliver mindre, og at der i den forbindelse er lavere til loftet. Det er grundet, at lyset ikke kommer ud i hjørnerne og på overfladerne. Du bør derfor blande de forskellige typer lamper og lys i rummet.

Når vi indretter vores stue, bliver det oftest gjort i flere grupperinger af møbler. Det samme kan du gøre med lys og dermed skabe flere rum i rummet. Du skal have et generelt lys i din stue, som vil lyse hele rummet op, hvor du supplerer med mindre lamper placeret ved eksempelvis sofaen, lænestolen og dit læsehjørne. Du kan på den måde skabe en mere varieret belysning ved at tænde og slukke for de lamper, som passer til anvendelsen.

Køkkenet

Når du er kommet til, at du skal vælge lamper til køkkenet, er det vigtigt, at du ser på, hvordan rummet er indrettet. Vi bruger utrolig mange timer der, og det er et rum, som bliver brugt til forskellige ting af familiens medlemmer.

Ved køkkenbordet skal du selvfølgelig kunne se madvarerne, og du skal kunne se, om tingene er rene. En god farvegengivelse fra pæren får dine fødevarer til at se mere appetitlige ud. Du skal tænke de primære funktioner ind som vasken, komfuret og arbejdsbordet. Hvor giver det mening, at lyset skal være? Belysningen ved spisebordet skal være fleksibel, så hele bordet kan lyses jævnt op. Du skal dertil også vælge en lampe, som ikke vil blænde uanset højden på personerne rundt om bordet. Mange benytter også spisebordet som et arbejds- eller lektiebord, hvor det derfor er vigtigt med lys over hele bordet.

Badeværelset

Når det gælder belysningen på badeværelset, er det vigtigt med et godt lys ved spejlet. Det er nemlig også vigtigt, hvor lyset kommer fra, når der skal lægges makeup eller barberes. Du vil opleve, at skyggerne i dit ansigt vil blive markerede, hvis lyset kun kommer oppe- eller bagfra. Får du lyset forfra, vil du opleve et langt bedre lys. Det vil være en god idé at have flere lyskilder, så du kan udjævne skyggerne. Det kan være en fordel at vælge belysning til rummet, så du kan orientere dig om natten. Det skal være muligt at kunne tænde lyset uden, at det er for skarpt. Du kan derfor benytte lysdæmpere med en natindstilling, som også vil være en fordel for børnene.

Værelserne

Din belysning i dit soveværelse og på dine værelser skal vælges ud fra, hvad du bruger rummene til. Hvis du har børn, bør belysningen på børneværelset også tage højde for barnets alder og behov. De mindste børn har brug for at føle sig trygge, så der skal være mulighed for et svagt lys, når de skal sove. Derudover skal der være et lys til, når de skal lege på gulvet eller opholder sig i hyggekrogen. De lidt større børn har også brug for gode arbejdsstationer ved deres skrivebord. Der skal være plads til, at man kan fordybe sig i lektierne der.

I dit soveværelse er det godt at have en god rumbelysning, men du skal også vælge en sengelampe, som vil kunne give dig et godt læselys.

Haven eller terrassen

Det kan give en tryghed at have lys ude i sit udeareal. Der findes mange forskellige typer for lamper og lys, som vil kunne hjælpe til det. Læs de gode råd om udendørsbelysning her.

Hvor brugbar var dette indlæg?

Klik på en stjerne for at give din bedømmelse.

Gns. bedømmelse 4.2 / 5. Antal bedømmelser 23

Ingen bedømmelser endnu.

Del indlægget på sociale medier

Facebook
Twitter
LinkedIn

Andre indlæg som dette

Kunne du tænke dig at få konkrete energioptimeringsråd, læse spændende indhold om selvforsynende huse, og generelt blive opdateret med interessant viden om emnet? Så tilmeld dig vores nyhedsbrev nu. Vi udsender nyhedsbreve 1-2 gange om måneden.

Vil du modtage gode råd til energioptimering?