Udskiftning af vinduer – hvad skal du være opmærksom på?

Det kan være svært at tage valget mellem at bevare og istandsætte sine gamle vinduer eller købe nye. I nogle tilfælde vil man kunne nøjes med at behandle træværket, udskifte det gamle glas, skifte tætningslisten eller justere vinduet, så det lukker ordentligt.

Er du i tvivl om, hvad der er bedst for dig, så kan du her læse mere om, hvorfor man bør udskifte sine vinduer.

Indhold på denne side

Betalt reklame for VELUX

Kontakt VELUX

Ønsker du at komme i kontakt med VELUX, så benyt formularen herunder.
Navn *
E-mail *
Telefon
Din besked *
Udskiftning af vinduer – hvad skal du være opmærksom på?

Hvornår bør du skifte dine vinduer?

Du bør skifte dine vinduer, hvis:

  • dine vinduerne er alvorligt ramt af råd og svamp
  • din vinduesramme er meget utæt, så der kommer kulde og træk ind
  • det er termovinduer eller termoruder, som er mere end 15 år gamle
  • du har et-lags glas, da de typisk er medskyldige i fugt og kondens, som danner et dårligt indeklima bl.a. i form af skimmelsvamp

Hvis du vil have nogle råd til, hvad du skal være opmærksom på, når du skal vælge dine nye vinduer, så læs med her.

Redningsåbning

Der er krav om, at der skal være mindst et vindue i hvert rum, som skal kunne fungere som en redningsåbning. Her skal åbningens højde og bredde være mindst 1,5 meter. Højden skal mindst være 60 cm, og bredden skal mindst være 50 cm. Denne redningsåbning kan være afgørende i tilfælde af eksempelvis brand.

Varmeisolering

Når du vil udskifte dine vinduer, er det væsentligt, at du vælger nogle, som lever op til kravene i det gældende bygningsreglement. De bliver hele tiden skærpet, så du skal være sikker på, at du har den nyeste information. Disse krav gælder alle nye vinduer, som vil erstatte de gamle vinduer.

Udskiftning af ruden

Hvis det kun er din rude, som er beskadiget, kan du nøjes med at skifte ruden. Det kan enten være, at din rude er knust, revet eller har ridser. Så længe dine vinduer lukker tæt sammen, og der ikke er råd eller svampeskader, kan du nøjes med at udskifte selve ruden til en energirude. Bliv klogere på energivinduer her.

Der findes ikke nogen krav i bygningsreglementet om vinduernes energitilskud, hvis du blot udskifter ruden.

Fordele og ulemper ved at udskifte vinduer

Inden du går i gang med at renovere eller skifte dine vinduer, bør du nøje overveje, hvilken løsning der passer til din bolig. Det er ikke sikkert, at du behøver en total udskiftning. Der findes nemlig både fordele og ulemper ved at skifte de gamle ruder ud.

Hvis du vælger at udskifte dine vinduer, kan du se frem til en masse fordele.

Du vil først og fremmest opleve, at du undgår træk fra dine utætte vinduer. Det gør, at du vil undgå kuldestråling og kuldenedfald fra kolde vinduesoverflader. En væsentlig fordel vil også være, at du kan undgå kondens på dine vinduer, som ellers vil give råd og skimmelsvamp. Alt dette tilsammen vil give dig en betydelig varmebesparelse, hvis du vælger at udskifte dine vinduer.

Der er også ulemper forbundet med at skifte vinduerne ud.

Et vindue med en god træramme kan have en levetid på op mod 100 år. Det kan derfor betale sig at undersøge, om det nu er nødvendigt at udskifte de gamle vinduer. Det kan være, at du kan nøjes med at vedligeholde eller reparere dem. Derudover har gamle og originale vinduer særlige detaljer, som giver huset karakter.

En udskiftning af vinduer er heller ikke så bæredygtigt. Der bruges nemlig store mængder af ressourcer og energi, til at udvinde, producere og transportere produkterne. Det kan derfor i nogle tilfælde være mere bæredygtigt at bevare ens gamle vinduer, fremfor at udskifte det hele.  

Kan du selv skifte dine vinduer?

Hvis du selv skal skifte dine ruder, kræver det, at du har hænderne rigtig skruet på og har erfaring med tømrerarbejde. Hvis det ikke er tilfældet, bør du få en håndværker til at gøre det for dig.

Overordnet set bør du skifte dine vinduer, hvis du ønsker at bruge mindre tid på vedligeholdelse. Det gælder også, hvis du vil have en nem anvendelse af vinduerne og en mere energivenlig løsning. Dog kan det betyde, at du skal gå lidt på kompromis med vinduets udseende, hvis dit hus er vant til de gamle vinduer. Hvis du godt vil undgå at skulle skifte dine vinduer så tit, er det en god idé at tjekke sine trærammer mindst én gang om året. På den måde vil du kunne behandle træet i tide, inden der går for meget råd og svamp i dem.

Hvor brugbar var dette indlæg?

Klik på en stjerne for at give din bedømmelse.

Gns. bedømmelse 4.3 / 5. Antal bedømmelser 77

Ingen bedømmelser endnu.

Del indlægget på sociale medier

Facebook
Twitter
LinkedIn

Dette indlæg præsenteres i samarbejde med VELUX

Vi er stolte af at kunne præsentere dette indlæg i samarbejde med VELUX.

Andre indlæg som dette

14. oktober 2022

Kunne du tænke dig at få konkrete energioptimeringsråd, læse spændende indhold om selvforsynende huse, og generelt blive opdateret med interessant viden om emnet? Så tilmeld dig vores nyhedsbrev nu. Vi udsender nyhedsbreve 1-2 gange om måneden.

Vil du modtage gode råd til energioptimering?