Ordet energitilskud beskriver vinduets evne til at isolere og optage varme. Derfor er energitilskuddet forholdet mellem varmetabet indefra og ud, men også varmetilskuddet fra solen, som kommer ind.
Du ved om et vindue er godt isoleret ved, at varmetabet er lavt. Varmetabet ved et vindue bliver målt i en U-værdi, og jo lavere vinduets U-værdi er, jo mindre er varmetabet også. Denne U-værdi kan du få oplyst hos leverandøren, så du kan sammenligne vinduerne. U-værdien i et to-lags energivindue er 1,3 W/m2K eller lavere. I et tre-lags energivindue er U-værdien ca. 0,6-1,0 W/m2K. Forskellen på to- og tre-lags energivinduer er, at tre-lags vinduer har en bedre isoleringsevne end to-lags vinduer.
Derudover skal dine energivinduer også leve op til bygningsreglementets krav, som er formuleret som vinduets energitilskud. Man kan også kigge efter energimærket, som svarer til det, man kender fra hårde hvidevarer og elpærer. Der er vist en skala, som går fra A til F, hvor A er energimæssigt det bedste vindue. Hvis Eref-tallet er positivt, betyder det, at vinduet giver ekstra varme til bygningen. Det er ikke tit, man ser sådanne vinduer, da de fleste vil have en negativ værdi.
Hvad kan påvirke energitilskuddet?
Der findes forskellige forhold, som kan have en påvirkning på energitilskuddet i nye vinduer. De betydelige forhold er; om vinduets ramme og karm er isoleret, om ruden har en varm kant og rudens g-værdi.
Vinduets ramme og karm
For at vinduets samlede energitilskud skal være tilfredsstillende, kræver det også, at rammen og karmen er isoleret godt. Her kan man måle deres isoleringsværdi. Jo varmere overfladetemperature de har, jo mindre risiko er der for fugt og kondens.
Rude med varm kant
Hvis en rude har en varm kant, vil den kunne isolere meget bedre, end hvis det var én af metal. Du vil derfor kunne undgå et stort varmetab langs vinduernes kant.
En rude med varm kant betyder, at der mellem de to lag glas er en afstandsprofil af plast eller kulfiber, som holder de to lag glas fra hinanden. Almindeligvis vil du finde en rude uden varm kant lavet af metal, som leder varme og kulde.
Vinduets g-værdi
Ruden bør have en høj g-værdi, hvilket er et udtryk for rudens evne til at transmittere solvarme og kaldes også solfaktor. Hvis der er en høj g-værdi, betyder det, at der kommer meget solvarme ind gennem et energivindue.
For at få en forskel på energiforbruget kræver det ikke blot, at dine energivinduer er isoleret. Det skyldes nemlig også de øvrige konstruktioner som gulve, ydervægge og lofter ikke er isoleret optimalt. Hvis de øvrige konstruktioner ikke er godt isoleret, så vil den ekstra isoleringsevne i vinduerne være ligegyldig. Du kan blive klogere på isolering af de øvrige konstruktioner ved at læse med her.
Hvor brugbar var dette indlæg?
Klik på en stjerne for at give din bedømmelse.
Gns. bedømmelse 4.1 / 5. Antal bedømmelser 81
Ingen bedømmelser endnu.