Fordele og ulemper ved varmepumper

På trods af, at der findes tre forskellige kategorier inden for varmepumper, så er det muligt at finde nogle overordnede fordele og ulemper ved varmepumperne. Det skyldes, at formålet med anlæggene alle er, at de skal opvarme boligen på en energieffektiv og bæredygtig måde. Herunder har vi skitseret en lang række fordele og ulemper, som kan veje op eller ned for, om man skal skifte til en varmepumpe. Vil du vide mere om den enkelte type varmepumpe? Så har vi samlet et overblik over dem her.

Indhold på denne side

Fordele og ulemper ved varmepumper

Fordele

Energieffektive

Varmepumper producerer mere varmeenergi, end de bruger strømenergi. Typisk siger man om en luft til vand-varmepumpe, at når den har produceret mellem 3 og 4 kWh varme, så har den kun brugt 1 kWh strøm.

En af de mest miljøvenlige løsninger

En løsning med varmepumpe kan betegnes som en af de mest miljøvenlige løsninger af to årsager: Typen af brændstof og CO2-udledningen. Netop kombinationen af de to elementer er med til at gøre varmepumpen til en af de mest miljøvenlige løsninger inden for opvarmning af bolig.

Den første grund til, at varmepumpen betragtes som miljøvenlig er, at de bruger naturressourcer, der aldrig slipper op. Det skyldes, at varmen hentes i den energi, der er i henholdsvis luften og varmen. Det står i kontrast til f.eks. olie – og naturgasfyr, der benytter sig af fossile brændstoffer.

Bedre indeklima

Når boligen holdes tør og varm, så modvirker det opståen af fugtskader og skimmelsvamp. Desuden er varmepumpen også med til at give et mere behageligt indeklima. For at holde bedst muligt på varmen er det dog vigtigt, at bygningen er godt isoleret. Du kan læse mere om isolering her.

Færre varmeudgifter

Der er store besparelser at hente ved at skifte fra olie- eller naturgasfyr til en varmepumpe. Besparelsen bliver kun større, hvis man opvarmer bygningen med elradiatorer. Dog skal man altid være opmærksom på, hvilken type varmepumpe der vil passe bedst til opvarmning af bygningen. Vi har samlet mere om de enkelte typer varmepumper her.

Forbedr energiklassen

Når dit hus’ energimærke skal bestemmes, så er varmekilden meget vigtig. Det skyldes, at energimærkningen af huset i høj grad afhænger af, hvilken type varmekilde der bruges til huset. Vil du vide mere om energimærkning? Så bliv klogere her.

Øg salgsværdien på din bolig

Ved at forbedre varmekilden i huset og sænke varmeudgifterne gør det huset mere attraktivt for potentielle købere. Det er nemlig blevet et essentielt salgstrick at have en god og bæredygtig varmekilde i sin bolig. Du kan læse mere om, hvilke varmekilder, der findes på markedet, her.

Minimal vedligeholdelse

Når varmepumpen er installeret korrekt, vil der ikke være meget vedligeholdelse tilbage. Hvis anlægget har mere end 1 kg. kølevæske, så skal det efterses en gang om året af en montør med den nødvendige uddannelse. Servicetjekket koster typisk mellem 2.000 og 3.000 kroner om året, men kan gøres endnu billigere med et serviceabonnement.

Ingen køb af brændstof

Da en varmepumpe selv forsyner sig med brændstof i form af luft- eller jordenergi, vil der ikke skulle bestilles brændstof til anlægget. Det sparer altså én for at skulle huske på at bestille brændstof eller fylde brændsel på anlægget.

Ulemper

En varmepumpe bruger strøm

Fordi en varmepumpe bruger strøm som energikilde, kan det betyde, at strømmen kan komme fra fossile brændstoffer som kul, olie og naturgas. Det kan dog undgås ved at installere egne solceller, så du er sikker på, hvor din energi kommer fra. Vil du vide mere om, hvilke solceller du skal bruge? Så læs mere her.

Kræver et isoleret hus

For at al den varme, der produceres af varmepumpen, bliver udnyttet bedst i huset, er det vigtigt, at der er isoleret godt. I de fleste tilfælde kan der også følge en større strømbesparelse med isolering af huset, når man installerer varmepumpen. Du kan læse mere om fordelene ved god isolering her.

Støj

Mange varmepumper producerer meget støj på den udvendige side, der kan være generende for udemiljøet. Det er hovedsageligt luft til vand- og luft til luft-varmepumper, der larmer mere end traditionelle varmekilder. Her er det vigtigt at placere den udvendige del 5-10 meter fra skellet til naboen og et stykke fra opholdsrum udenfor. Desuden kan luft-til-luft varmepumpen også godt give en vindblæsende støj indenfor, som man kender fra f.eks. aircondition. Dette kan minimeres ved at købe en god varmepumpe og placere den langt fra opholdssteder indenfor.

Udseende

Et større anlæg udenfor kan skæmme husets udseende. Det kan dog let komme til livs ved at bygge et pænt overdække a la dem, man kender fra skraldespande og lignende. Det vigtigste er dog, at luft til luft-varmepumpen fortsat kan få luft.

Hvor brugbar var dette indlæg?

Klik på en stjerne for at give din bedømmelse.

Gns. bedømmelse 4.4 / 5. Antal bedømmelser 5

Ingen bedømmelser endnu.

Del indlægget på sociale medier

Facebook
Twitter
LinkedIn

Andre indlæg som dette