Genbrug regnvand – Spar penge og energi!

Her i Danmark regner det ofte og i takt med klimaforandringerne, oplever vi kraftigere regnskyl. I værste fald kan føre til oversvømmelser. Regnen kan i flere tilfælde være udfordrende at håndtere på den enkelte boliggrund, f.eks. fordi kloakken bliver overbelastet. Det kan derfor være relevant at se på, hvordan man kan genbruge noget af regnvandet.

Indhold på denne side

Genbrug regnvand – Spar penge og energi!

Genbrug af vand gør ikke kun, at du spare penge på din vandregning. Det er også en god måde at gøre noget godt for miljøet. Helt overordnet kan du bruge regnvand i dit hjem til at:

  • Vaske bil
  • Vand blomster
  • Vaske tøj
  • Skylle ud i toilettet

Hvordan kommer jeg i gang med at genbruge regnvand?

For at du kan genbruge regnvandet, skal du have opsamlet vandet, og det kan gøres på forskellige måder alt efter, hvad du skal bruge vandet til. En regnvandstønde er en af de mest almindelige måder at opsamle regnvand. Tønden, der ofte kan rumme 200-350 liter, skal stilles tæt på nedløbsrøret og tilsluttes, så regnen kan løbe ned i tønden. Vil du opsamle mere vand, end der kan være i en regnvandstønde, kan du overveje en regnvandstank, som ofte kan rumme ca. 1 kubikmeter vand. Regnvandstanken står blot på jorden og er f.eks. velegnet, hvis du vil bruge vandet til bilvask. Vil du genbruge regnvand i større skala, er det et regnvandsanlæg, du skal have haft i. Et regnvandsanlæg har et komplet system bestående af en nedgravet regnvandstank, som opsamler regnvandet, et vandudtag over overfladen, en pumpe og en filterindsats. Anlægges forbindes med kloaknettet, og rør leder vandet fra anlægget hen til det sted, hvor vandet skal bruges.

Når du har fundet ud af, hvordan dit vand skal opsamles, er det vigtigt, at du undersøger, om der findes nogle tilladelser, som du skal indhente fra kommunen, inden du begynder at opsamle og genbruge vandet. Nogle kommuner kræver nemlig, at du indhenter en udledningstilladelse, inden du bruger vandet til vask af bil og vanding af haven. Ønsker du at bruge vandet til f.eks. tøjvask og toiletskyl i dit enfamilieshus, er en tilladelse normalt ikke nødvendig, men du skal anmelde det til vandforsyningen. Dog skal det vand, der genbruges til tøjvask og toiletskyl være opsamlet fra et egnet tag og må f.eks. ikke komme fra parkeringspladser, altaner eller terrasser.

Kan jeg spare penge på at genbruge regnvand?

Din husstands samlede forbrug af drikkevand kan typisk reduceres med 20-30 %, hvis du anvender regnvand til at vaske tøj og til at skylle ud i toilettet. For at vide, hvor mange penge du kan spare på at genbruge vand er det vigtigt at undersøge, hvor store regnmængder du kan opsamle. Det afhænger bl.a. af størrelsen på dit tag og dets hældning samt den årlige nedbør.

Hvad bør jeg ikke genbruge regnvand til?

Først og fremmest er det vigtigt, at du ikke drikker regnvandet, da det kan være forurenet. På grund af risikoen for forurening er det heller ikke velegnet at bruge vandet til badning og til vanding af grøntsager/frugter, som skal spises rå. Du må samtidig være opmærksom på, hvilken slags tag du opsamler vandet fra. Et helt nyt tagpaptag afgiver f.eks. forurenende stoffer til vandet i de første år. Husk derfor at vurdere vandets kvalitet før du anvender det.

Hvor brugbar var dette indlæg?

Klik på en stjerne for at give din bedømmelse.

Gns. bedømmelse 4.7 / 5. Antal bedømmelser 3

Ingen bedømmelser endnu.

Del indlægget på sociale medier

Facebook
Twitter
LinkedIn

Andre indlæg som dette

Kunne du tænke dig at få konkrete energioptimeringsråd, læse spændende indhold om selvforsynende huse, og generelt blive opdateret med interessant viden om emnet? Så tilmeld dig vores nyhedsbrev nu. Vi udsender nyhedsbreve 1-2 gange om måneden.

Vil du modtage gode råd til energioptimering?