LAR: Hvad er det, og hvorfor bør du kende til det?

LAR står for Lokal Afledning af Regnvand og handler overordnet om, hvordan du håndterer regnvand på din grund i stedet for, at vandet ledes i en kloak.

Indhold på denne side

LAR: Hvad er det, og hvorfor bør du kende til det?

LAR dækker over alle tiltag, som iværksættes for at forsinke eller begrænse vandstrømmen fra et område. Regnvandet håndteres derfor på det sted, hvor det falder fremfor at belaste kloaksystemet. Håndterer du regnvand på din grund, kan du i nogle kommuner få noget af dit tilslutningsbidrag til kloaksystemet tilbage. Det kræver dog, at du bl.a. får en nedsivningstilladelse fra din kommune.

Forskellige LAR-tiltag

Der findes flere forskellige måder, du kan håndtere regnvand på din grund, afhængig af, hvor store regnmængder du har, og hvad der kan lade sig gøre. I nogle tilfælde kan det også være relevant at kombinere nogle af dem. Helt overordnet kan tiltagene inddeles i tre kategorier:

1. Nedsivning, f.eks. vha. regnbede og faskiner

Regnbed: Et regnbed er et bed med planter, som regnvandet kan ledes hen til. Vandet kan ledes via en fordybning eller en rende, og efterfølgende kan det sive ned i jorden langsomt.

Faskine: En faskine beskrives bedst som en form for hulrum eller en kasse med en masse sten i jorden. Her kan regnvandet ledes ned, og faskinen fungerer dermed som et vanddepot, der aflaster kloakken. Vandet synker fra faskinen ned i jorden, og det er vigtigt, at faskinens størrelse er afstemt i forhold til, hvor stor en regnvandsmængde, den skal håndtere. For at etablere en faskine skal du søge en tilladelse ved kommunen.

2. Fordampning

Især gennem grønne tage, som kan forsinke en del af regnvandet. Et grønt tag (også kaldet et sedumtag) er et tag, hvor tagbelægningen består af planter. Planterne optager regnen, og med et grønt tag får du derfor optaget ca. 50 % af den nedbør, der falder på det.

Læs mere om sedumtage  →

3. Opsamling og genbrug af vand, f.eks. til vanding af blomster

Du kan opsamle regnvand på din grund på flere forskellige måder, b.la. ved at opsamle det i en regnvandstønde eller en regnvandstank. Vandet kan efterfølgende f.eks. bruges til at vaske bil, tøj og vande blomster.

Læs mere om genbrug af regnvand →

Hvorfor LAR?

I takt med, at nedbørsmængderne øges, er det oplagt, at du bliver opmærksom på, hvordan du kan håndtere regnvand på din grund, så vandet ikke belaster det kommunale afløbssystem. Bliver kloakkerne overbelastet, kan det nemlig medføre vandskader og i værste fald oversvømmelser. De øgede regnmængder kan det derfor blive en dyr affære for dig som husejer.

Læs mere om, hvordan du sikrer dit hus mod oversvømmelse  →

Hvor brugbar var dette indlæg?

Klik på en stjerne for at give din bedømmelse.

Gns. bedømmelse 4.3 / 5. Antal bedømmelser 115

Ingen bedømmelser endnu.

Del indlægget på sociale medier

Facebook
Twitter
LinkedIn

Andre indlæg som dette

Kunne du tænke dig at få konkrete energioptimeringsråd, læse spændende indhold om selvforsynende huse, og generelt blive opdateret med interessant viden om emnet? Så tilmeld dig vores nyhedsbrev nu. Vi udsender nyhedsbreve 1-2 gange om måneden.

Vil du modtage gode råd til energioptimering?