Regnbed er med til at klimasikre din have

Når du klimasikrer din bolig, er det vigtigt, at du ikke kun tænker på selve boligen, men f.eks. også er opmærksom på, hvad der kan gøres i din have.

Indhold på denne side

Regnbed er med til at klimasikre din have

Hvordan klimasikrer jeg min have? Mange bede, og regnbed samt et væld af planter eller meget belægning? Uanset din haves udseende, kan du gøre dig selv en stor tjeneste ved at undersøge, hvilke valg der kan være med til at aflaste din kloak og dermed mindske risikoen for oversvømmelser i din have.

Overvej at få et regnbed

Helt overordnet er et regnbed et bed, hvor regnvandet fra husets tag ledes hen. Det gøres f.eks. ved at lede vandet via en fordybning eller en rende, og efterfølgende kan det sive langsomt ned i jorden. Bedet er således med til at aflaste din kloak. Sammenlignet med faskiner renser et regnbed tilmed vandet, når det passerer gennem de øverste lag muldjord.

Det oplagte sted at placere et regnbed er, hvis du har en naturlig fordybning i din have. Har du ikke det, kan du selv grave en. Det er vigtigt, at bedet er mindst 5 meter fra dit hus, et par meter fra skellet, og at det har et fald væk fra dit hus. Graver du selv en fordybning, kan du vælge at grave ud, løsne jorden og herover lægge en kombination af sand og muld. Du kan også erstatte jorden med sten, hvor du putter muld ovenpå.

Vælg planter til dit regnbed

Når du har selve bedet på plads, er det ikke lige meget, hvilke planter du vælger. Først og fremmest er det vigtigt, at du finder nogle planter, som både kan holde til at stå under vand i en god rum tid og kan holde til at tørre ud. Det skyldes, at du ved udgravningen af bedet har fjernet den hårde lerjord, og i perioder uden regn er der dermed risiko for, at bedet udtørrer.

Planter, som befinder sig særlig godt i et regnbed tæller blandt andre: Hjortetrøst, trævlekrone, gul iris og nyserøllike. Du kan også overveje at få buske i dit bed, f.eks. rød kornel, surbær og havtorn.

Hvordan skal du forholde dig til fliser og belægninger?

I de fleste hjem fylder fliser og belægninger større eller mindre dele af haven. Når du skal vælge belægninger til din have, bør du gå efter belægninger, der er vandgennemtrængelige. Er de ikke det, lægger regnvandet sig nemlig ovenpå og ender med tiden i kloakken i stedet for at sive ned i jorden. Det er generelt en god idé, at du begrænser flisearealet, og når de lægges, så sørg f.eks. for mellemrum mellem dem og en bredere fuge.

Hvor brugbar var dette indlæg?

Klik på en stjerne for at give din bedømmelse.

Gns. bedømmelse 5 / 5. Antal bedømmelser 2

Ingen bedømmelser endnu.

Del indlægget på sociale medier

Facebook
Twitter
LinkedIn

Andre indlæg som dette