Hvor meget kan man spare ved jordvarme?

Det er ingen hemmelighed, at langt de fleste danskere uden for fjernvarmens rækkevidde kan opnå store jordvarme besparelser. Det er faktisk ikke kun regningen, man kan spare på. Jordvarme er også en energieffektiv energikilde, og derfor er der også meget at spare på CO2-kontoen. Hvis du vil vide mere om, hvad du kan spare ved at installere et jordvarmeanlæg i din have, så er du havnet det helt rigtige sted.

Indhold på denne side

Hvor meget kan man spare ved jordvarme?

En høj pris

At få installeret et fjernvarmeanlæg med alt lige fra jordvarmeslanger og varmepumpe til opkobling på centralvarmeanlægget er en dyr affære. Grundet den stigende efterspørgsel på anlæggene, så er de heller ikke blevet billigere de seneste år. Faktisk er det meget normalt at give et sted mellem 150.000 og 200.000 afhængigt af størrelsen på hus og grund. Derfor er det også en større energiinvestering, som man vælger at tage i sit hus.

Desværre er det ikke nok bare at installere jordvarme. For at det skal fungere optimalt er det vigtigt, at huset er godt isoleret. Det betyder også, at mange ser sig nødsaget til at investere i efterisolering af huset. Man siger, at alle ydervægge som minimum skal være isoleret samt 250 mm isolering på loftet. Det er blot en tommelfingerregel, og hvis huset er isoleret bedre endnu, så får du bare endnu mere ud af dit jordvarme tilskud.

Få tilskud

Vidste du, at det er muligt at få tilskud fra Varmepumpepuljen, som tidligere hed Bygningspuljen. Ved at vælge en varmepumpe med energimærke A++ eller A+++ har du mulighed for at få et tilskud på mellem 15.000 og 30.000 kroner. Størrelsen på tilskuddet afhænger af din boligs størrelse samt energimærkningen på varmepumpen. Det kan altså ende i et ret stort tilskud til din varmepumpe, hvis du bliver tilkendt midler fra Varmepumpepuljen.

Store besparelser

Selvom det er et stort engangsbeløb at kaste efter en varmepumpe, så er der meget store besparelser at hente. Faktisk kan en husstand spare op mod 50-60% på deres varmeregning hvert år. Det betyder også, at varmepumpen hurtigt har tjent sig ind igen. Som udgangspunkt har varmepumpen tjent sig ind på ca. 10 år alt efter, hvilken varmekilde man havde tidligere hen. Det vil altså sige, at det er en rentabel energiinvestering, som hurtigt har tjent sig ind igen.

Høj rentabilitet

Vidste du, at et vigtigt begreb inden for energirenovering er ”rentabilitet?” Det betyder, at hvis en investering har tjent sig inden for en kort årrække, så er den rentabel. Heldigvis er det let at finde ud af, om noget er rentabelt. Ved at sætte regnestykket op som nedenstående, kan man finde ud af, om besparelsen kan opveje for prisen for investeringen. Regnestykket ser således ud:

”Investeringen” dækker over alle de udgifter, der skulle være ved f.eks. at installere et jordvarmeanlæg samt eventuelle jordvarme tilskud. Hvis regnestykker giver over 1, så er det fordi, at det er et rentabelt projekt. Det er altså et projekt, som du kan tjene penge på ved at gennemføre.

Hvor brugbar var dette indlæg?

Klik på en stjerne for at give din bedømmelse.

Gns. bedømmelse 5 / 5. Antal bedømmelser 144

Ingen bedømmelser endnu.

Del indlægget på sociale medier

Facebook
Twitter
LinkedIn

Andre indlæg som dette

11. februar 2023