Hvad er jordvarme?

Jordvarme er den mest effektive metode inden for varmepumper. Her henter man energi fra jorden for at omdanne den til varme i boligen. Herunder har vi samlet alt, du skal vide i processen fra væske til vand.

Indhold på denne side

Hvad er jordvarme?

Hvordan fungerer et jordvarmeanlæg?

Der er mange processer i et jordvarmeanlæg, der skal kobles sammen for, at anlægget fungerer optimalt. Dog kan mange af processerne fra de forskellige varmepumper kobles sammen.
Dét, der især differentierer sig fra de andre varmepumper, er den underjordiske rørlægning. Her graver man lange slanger ned, så de lægger klar til at optage den varme, der er i jorden. Den opvarmede væske pumpes ind i varmepumpen, hvor varmen trækkes ud og bruges til at opvarme husets centralvarme. Det varme vand fordeles ud i husets radiatorer eller ud i gulvvarmen, og det er i sidste ende med til at varme huset op.

En vedvarende energikilde

En af de klare fordele ved jordvarme er, at kilden ikke står til at forsvinde i menneskets levetid. Helt konkret bruges den temperaturforskel, der er mellem 0 grader og jordens temperatur til at opvarme vandet i slangerne, og den er altså ikke på samme måde afhængig af vind og solskin. Jorden opvarmes af solen, men den holder sig varm i langt længere tid end luften. Derfor er det også en energikilde, der fungerer rigtigt fint om vinteren.

Forskellige typer jordvarmeanlæg

Når man nedgraver jordvarmeslanger, så lægger man dem typisk en meter under jorden. Her ligger de i lange baner, som man kender det fra for eksempelvis gulvvarme. Indbyrdes ligger de typisk halvanden meter fra hinanden for at opnå den mest optimale varmelagring. Dog kan man også få lagt slangerne ud i andre formationer, hvis ens grund ikke er stor nok til førstnævnte løsning.

Lodret jordvarme

Man skal ikke udelukkes fra en løsning med jordvarme, selvom man har en lille grund. Heldigvis er der for nyligt blevet udviklet en ny type jordvarmeslange, der bores lodret ned i stedet for at ligge vandret under jorden. Den bores omkring 160 meter ned i jorden og benytter sig udelukkende af jordvarmen. Selvom det kun er benyttet ganske få steder i Danmark, så er det en voksende metode hos vores nordiske naboer i Norge og Sverige.

Hvor brugbar var dette indlæg?

Klik på en stjerne for at give din bedømmelse.

Gns. bedømmelse 5 / 5. Antal bedømmelser 1

Ingen bedømmelser endnu.

Del indlægget på sociale medier

Facebook
Twitter
LinkedIn

Andre indlæg som dette