Hvordan fungerer det?
Ved et ventilationsanlæg bliver der blæst frisk luft ind i hjemmet, og den gamle luft bliver suget ud gennem forskellige kanaler og åbninger. Når det er et ventilationsanlæg med varmegenvinding, genbruger anlægget varmen. Der bliver overført luft, der blæses ud, til luften, der blæses ind.
Lider du af allergier fra luften, såsom pollen og sodpartikler, skal du ikke være bekymret. Anlægget kan nemlig filtrere udeluften, så du bliver fri for disse partikler. Fugten bliver i denne proces også trukket ud af luften, så du undgår risikoen for fugt i hjemmet.
Fordele ved varmegenvinding
Der er flere fordele ved at installere en ventilationsanlæg med varmegenvinding. For det første kan man opnå en betydelig energibesparelse, da man genanvender den varme luft, der ellers ville gå tabt. Derudover kan man mindske risikoen for skimmelsvamp og dårlig luftkvalitet, da man hele tiden har en frisk og renset luft i boligen. Endelig kan man mindske støjgener fra trafik og andre kilder, da man kan lukke vinduerne og stadig have god luftkvalitet.
- Bedre indeklima
- Forbedret komfort
- Husets værdi vil stige
- Mindre varmeregning
- Lavt energiforbrug
- Bedre energimærke
- Masser af frisk luft
- Lav luftfugtighed i boligen
Det her skal du være opmærksom på
Når du skal vælge dit ventilationsanlæg, bør du gå efter energimærket A eller A+. Det vil gøre, at du vil få det bedste indeklima og sparer mest muligt på energien.
Du bør skifte filtrene i dit anlæg mindst 1 gang om året, så du får det optimale ud af ventilationen. En filteralarm vil lyde i de fleste anlæg, når det er tid til at skifte dem.
Giv dine ventilationsanlæg den rigtige placering i hjemmet, så du kan undgå de helt store støjgener. Du bør derfor undgå at have dem placeret på loftet over dit opholdsrum.
Vedligeholdelse af ventilationsanlægget
For at vedligeholde sit ventilationsanlæg med varmegenvinding bør man være opmærksom på, at der kan opstå problemer, hvis man ikke sørger for regelmæssig rengøring og vedligeholdelse. Hvis filtrene ikke skiftes eller renses, kan de blive tilstoppede, hvilket kan føre til, at anlægget ikke fungerer optimalt, og at luften ikke filtreres ordentligt. Dette kan føre til dårlig luftkvalitet og i værste fald sundhedsproblemer.
Det er også vigtigt at rense varmeveksleren, da denne kan blive tilstoppet af støv og snavs over tid. Hvis varmeveksleren ikke renses, kan det føre til, at anlægget ikke fungerer optimalt, og at man ikke opnår den ønskede energibesparelse. Derudover kan en tilstoppet varmeveksler føre til, at der dannes bakterier og skimmelsvamp i anlægget, hvilket kan udgøre en sundhedsrisiko.
Endelig bør man få anlægget serviceret af en autoriseret tekniker med jævne mellemrum. En tekniker kan sikre, at anlægget fungerer optimalt og ikke udgør en sundhedsrisiko. Teknikeren kan også undersøge, om der er behov for at justere indstillingerne på anlægget eller udskifte dele, der er blevet slidte eller defekte. Ved regelmæssig service kan man forlænge anlæggets levetid og undgå dyre reparationer på sigt.
Hvor brugbar var dette indlæg?
Klik på en stjerne for at give din bedømmelse.
Gns. bedømmelse 5 / 5. Antal bedømmelser 34
Ingen bedømmelser endnu.