Fordele og ulemper ved et ventilationsanlæg

Ventilation i hjemmet gør det muligt at have et tilfredsstillende indeklima. Ventilationen fjerner fugtafgivelser fra mennesker, tøjvask, madlavning, bade osv. Herunder kan du blive klogere på de mange fordele og ulemper, der er ved et ventilationsanlæg.

Indhold på denne side

Fordele og ulemper ved et ventilationsanlæg

Fordele ved ventilationsanlæg

Ved at anskaffe et ventilationsanlæg følger der mange fordele med, og her er bare nogle af dem. For det første vil du få et meget bedre og sundere indeklima. Indeklimaet har stor påvirkning på vores sundhed, helbred og koncentrationsevne. Ved at have et godt indeklima vil du også kunne slippe for andre gener som eksempelvis skimmelsvamp i boligen. Et ventilationsanlæg kan holde luftfugtigheden nede, så du undgår problemer med husstøvmider.

Du vil få en mindre varmeregning, da du vil få et lavere energiforbrug, hvis dit anlæg er med varmegenvinding. Du genbruger nemlig den varme, der allerede er inde i huset. Men du får stadig masser af frisk luft bare uden at spilde en masse varme også.

De skadelige stoffer, som er at finde i luften, vil blive udskiftet med den friske luft ved hjælp af ventilationen. Der findes flere skadelige stoffer, som udvikler sig under hverdagens gøremål og i boligens inventar. Et anlæg kan også filtre pollen og partikler fra luften, hvilket kan være gavnligt, hvis du er allergisk eller har astma.

Der findes efterhånden også mange krav og love om ventilationen i boliger, hvilket du vil kunne opfylde. Det gælder både ift. energiforbrug og den tilstrækkelige ventilation.

Ulemper ved ventilationsanlæg

Der vil også altid være nogle ulemper og udfordringer ved ventilationen. Én af de udfordringer er den skadende træk. Det betyder, at det jævnligt skal rengøres ventiler og filtre, så støv ikke sidder fast og forringer virkningen. Derudover vil støvet også kunne blive blæst rundt i hele rummet, hvis det sidder ved ventilationsanlægget. Det skal også kontrolleres, om luftkanalerne kan åbnes og lukkes tilfredsstillende.

Hvis dit ventilationsanlæg ikke bliver vedligeholdt godt nok, kan det give store støjgener og forurene dit indeklima.

En anden negativ ting ved anlægget er omkostningerne. Der koster både i anskaffelsen, installationen og strømmen. Dog vil du kunne spare energi og dermed få en lavere varmeregning ved at have et ventilationsanlæg med varmegenvindingen.

Et ventilationsanlæg kan godt afgive støj, men så længe du ikke placerer det ved opholdsrummene og i soveværelset, bør det ikke give de store støjgener. Anlægget kræver dog en del plads, som måske ikke alle besidder.

Hvor brugbar var dette indlæg?

Klik på en stjerne for at give din bedømmelse.

Gns. bedømmelse 5 / 5. Antal bedømmelser 32

Ingen bedømmelser endnu.

Del indlægget på sociale medier

Facebook
Twitter
LinkedIn

Andre indlæg som dette

Kunne du tænke dig at få konkrete energioptimeringsråd, læse spændende indhold om selvforsynende huse, og generelt blive opdateret med interessant viden om emnet? Så tilmeld dig vores nyhedsbrev nu. Vi udsender nyhedsbreve 1-2 gange om måneden.

Vil du modtage gode råd til energioptimering?