Sedumtag opbygning – Hvorfor skal man vælge et sedumtag?

Er du også en af dem, der i stigende grad har fået øjnene op for sedumtage (også kendt som grønne tage)? Tagtypen er i de seneste år blevet mere og mere populær i Danmark, når der skal vælges nyt tag, og det er der mange gode grunde til. Læs med her og få et overblik over det grønne tags mange fordele.

Indhold på denne side

Sedumtag opbygning – Hvorfor skal man vælge et sedumtag?

Kort forklaret er et sedumtag et tag, der har planter som tagbelægning. Hvilke planter som taget består af er forskelligt, men det er ofte stenurter, græs, mos eller vilde urter. Der findes mange forskellige stenurter, nogle får f.eks. små blomster, og du kan derfor vælge at blande urterne og få et tag bestående af flere forskellige farver eller vælge stenurter i samme farve, så tagets udseende bliver mere ensartet. Så uanset, om du f.eks. ønsker et helt grønt tag, eller et tag i mere rødlige nuancer, så er der gode muligheder. Husk dog, at tagets udseende følger årstiderne, ligesom det er tilfældet med alle planter.

Hvad er fordelene ved et sedumtag?

Fordelene ved et sedumtag er mange. En af de fordele, der ofte fremhæves er tagets evne til at optage nedbør og dermed aflaste kloakken. Konkret optager et sedumtag gennemsnitligt 50 % af den nedbør, som falder på taget. Det skyldes, at planterne optager en del af nedbøren. Ved voldsomme regnskyl holder vegetationen og det indbyggede drænlag samtidig på vandet, så nedbøren i mere jævnt tempo bliver ledt ned i kloakken. Det mindsker risikoen for oversvømmelser, der i værste fald kan gå ud over huset. En ekstra bonus er, at stenturer (som ofte bruges til et grønt tag) kan gemme meget vand i sine tykke blade, hvilket gør, at der ikke nemt gør ild i taget. Et sedumtag har dog også mange andre fordele:

  • Materialet er mere miljøvenligt end det materiale, der bruges til mange andre tagtyper.
  • Er godt for biodiversiteten, da små insekter og fugle kan leve på taget.
  • Har en isolerende effekt. Om vinteren holder det godt på varmen, mens det om sommeren virker kølende.
  • Reducerer støj udefra.
  • Længere levetid. Det underliggende tagmateriale holder længere under et grønt tag, da vegetationen beskytter mod vejrforholdene.
  • Giver et naturligt udtryk og kan f.eks. skabe god harmoni med grønne områder tæt på huset.
  • Kan også anvendes på carport eller skur.

Hvad er ulemperne ved et sedumtag?

Ligesom ved alle andre tagtyper, så har et grønt tag selvfølgelig også nogle ulemper. Et sedumtag er relativt dyrt at anskaffe, men her er det vigtigt at huske på, at det har en lang levetid. Sedumtage skiller sig ud fra mængden, og de er nemme at spotte i et boligområde. Det er ikke alle, der er vilde med udseendet, så det er jo en smagssag, om taget er noget for dig eller ej.

Inden du falder pladask for et sedumtag, er det vigtigt, at du undersøger, om det er tilladt at have i dit boligområde. Det nemlig ikke alle servitutter eller lokalplaner, der tillader grønne tage. Når du har fundet ud af, om det er tilladt i dit boligområde, er det også vigtigt at undersøge, om det passer til dit hus. Taget er nemlig ikke egnet til alle hustyper, da der f.eks. ikke må være en for stor taghældning.

Hvor brugbar var dette indlæg?

Klik på en stjerne for at give din bedømmelse.

Gns. bedømmelse 4.7 / 5. Antal bedømmelser 7

Ingen bedømmelser endnu.

Del indlægget på sociale medier

Facebook
Twitter
LinkedIn

Andre indlæg som dette