Hvilke huse kan få et sedumtag?

Sedumtage eller grønne tage, som de også kaldes, skyder op flere og flere steder i Danmark. Er du også en af dem, der overvejer et sedumtag, så læs med her, hvor vi giver dig et overblik over, hvad du skal være opmærksom på.

Indhold på denne side

Hvilke huse kan få et sedumtag?

Uanset, om du er ved at bygge et helt nyt hus eller renovere dit eksisterende, kan et sedumtag være et relevant valg. Vegetationen på taget optager f.eks. regnvand og mindsker belastningen på kloakken, samtidig med at vegetationsmåtterne beskytter det underliggende tagmateriale mod vind og vejr, hvilket forlænger tagets levetid. Det er blot nogle af fordele ved et grønt tag. Hvis du vil læse mere, om tagtypens mange fordele, så læs med her. Der er dog en række ting, du skal være opmærksom på, når du overvejer et sedumtag. Det er nemlig ikke alle hustyper, der er velegnede at etablere et grønt tag på.

Husk lokalplanen

Først og fremmest er det vigtigt, at du undersøger, om det ifølge lokalplanen er tilladt at have et grønt tag. Det er nemlig ikke alle lokalplaner og servitutter, som tillader sedumtage. Dog begynder flere og flere kommuner at tillade tagtypen.

Hvor stor er tagets hældning?

Er dit tag for stejlt, er det ikke velegnet at etablere et sedumtag. Det skyldes, at der er risiko for, at planter og jord skrider ned og tørrer ud. Taghældningen skal højest være på 30 grader. I enkelte tilfælde kan et grønt tag etableres på tage mere større hældning, men det kræver ekstra befæstning af vegetationen, og det kan også være nødvendigt, at taget vandes, fordi når taget er stejlt, løber regnvandet hurtigere af det.

Kan dit hus bære tagets ekstra kilo?

Vegetationsmåtterne med jord og de valgte planter vejer typisk mellem 50 kg til 120 kg. pr. kvadratmeter, afhængigt af, hvilken plantesammensætning du har valgt. Det er derfor vigtigt, at du undersøger, om tagkonstruktion og de bærende vægge i dit hus kan bære tagets vægt.

Hvordan er dit eksisterende tag lavet?

Hvis du overvejer at udskifte dit eksisterende tag med et sedumtag, er det relevant, at du ved, om taget har tagpap på. En forudsætning for at få et grønt tag er nemlig, at det har tagpap, så hvis dit tag er lavet på en anden måde, f.eks. af tegl, skal det udskiftes. Har du allerede tagpap, er det derimod let for en fagmand at montere det grønne tag.

Hænger taget sammen med husets øvrige udtryk?

Vi kommer ikke udenom, at et sedumtag skiller sig mere ud end mange andre tagtyper. Det er derfor vigtigt, at du overvejer, om et grønt tag passer til den arkitektur og stil, som dit hus har. Har dit hus et fladt tag eller et saddeltag, hvor der er en relativt flad hældning, vil et grønt tag ofte passer godt ind – både i forhold til stil og til, hvad der kan lade sig gøre. Det er også vigtigt at overveje, hvilken form for vegetation der skal være på taget, f.eks. om der skal være stenurter, der blomstrer eller alt skal holdes i grønlige farver. Herudover, skal du forholde dig til, hvor høj vegetationen skal være.

På huset eller tilbygninger?

Når du overvejer et sedumtag, kan du både overveje, om det skal på selve huset, eller om det skal være på eventuelle tilbygninger som carport og skur.

Hvor brugbar var dette indlæg?

Klik på en stjerne for at give din bedømmelse.

Gns. bedømmelse 4 / 5. Antal bedømmelser 1

Ingen bedømmelser endnu.

Del indlægget på sociale medier

Facebook
Twitter
LinkedIn

Andre indlæg som dette