Fordele og ulemper ved jordvarme

Går du med tanker om, hvorvidt du skal have gravet haven op for at installere jordvarme? Så har vi herunder samlet alle de forskellige fordele og ulemper ved jordvarme, der kan forekomme ved at have det populære system til at forsyne sig med varme.

Indhold på denne side

Fordele og ulemper ved jordvarme

Fordele

Store besparelser på varmeregningen

Der er flere områder, hvorpå du kan hente dine besparelser ved at investere i et jordvarmeanlæg. For udover, at du kan spare op til 50% på din nuværende varmeregning, så er det også en investering, der kun bliver bedre. Med tiden stiger energipriserne, men for dig vil prisen være den samme. Det vil sige, at din procentmæssige besparing kun bliver større gennem årene.

Mulighed for tilskud

Der er mulighed for at hente tilskud fra Varmepumpepuljen, hvis du ønsker en billigere løsning. Her kan du få et tilskud på helt op til 30.000 alt efter din boligs størrelse og energimærket på varmepumpen. Derfor handler det om at vælge en varmepumpe med det højest mulige tilskud, så du kan få en god investering i hus.

Minimal vedligehold

Et jordvarmeanlæg er yderst billig i drift. Faktisk skal det slet ikke vedligeholdes på nær et filter, der skal skiftes en gang om året. Grunden til, at selve anlægget ikke kræver vedligeholdelse er, at det er et lukket system, så der skal ikke fyldes noget på for, at det kører rundt.

Lang levetid

Et jordvarmeanlæg er en langsigtet investering, og heldigvis er levetiden på anlægget også utroligt lang. Selve varmepumpen kræver udskiftning efter ca. 25 år alt efter modellen. Slangerne på grunden har derimod endnu længere levetid. Faktisk kan de bedste jordvarme slanger holde i op til 100 år. Det betyder altså, at selvom varmepumpen skal skiftes, så behøver man ikke at gå i gang med det møjsommelige arbejde med at grave slangerne op og udskifte dem.

Husets værdi stiger

Det er værdifuldt for en potentiel kunde at vælge et hus, der er selvforsynende på varmefronten. Derfor kan udbudsprisen på dit hus stige, hvis du er interesseret i at sætte det til salg, når du har investeret i varmepumpen. Dog kan huset også stige i værdi, fordi energimærkningen på dit hus kan forbedres. Vil du vide mere om, hvad energimærkning har af betydning for dig?

Virker hele året

Et jordvarmeanlæg er upåvirket af temperaturen. Det betyder også, at du kan opvarme dit hus lige så effektivt om vinteren, som du kan om sommeren. Faktisk kan varmepumpen også hjælpe med at afkøle din bolig om sommeren, hvis der skulle blive for varmt indenfor.

Nemt til nybyggeri

Hvis du står foran at skulle bygge et nyt hus, så bør du helt sikkert overveje et jordvarmeanlæg. For mens det kan være en større affære at skulle grave ned i baghaven ved sit gamle hus, så er det langt nemmere, når man skal bygge hus. Derfor bør du tage kontakt til din bygherre eller ansvarlige byggefirma og høre om muligheden for at etablere den bedste jordvarme mulighed på din grund.

Grøn varmekilde

Det er ingen hemmelighed, at jordvarme er en af de reneste kilder til varme, som vi har i dag. Det skyldes både, at den bruger utroligt lidt strøm, er meget energieffektiv og så benytter den sig af vedvarende energi. Vil du vide mere om, hvad jordvarme er for en størrelse?

Ulemper

Boligen skal være velisoleret

For at få det maksimale ud af jordvarmen, så er det vigtigt, at huset er ordentligt isoleret. Det betyder, at hvis du allerede har et hus, hvor du ønsker at anlægge jordvarme, så bør du efterisolere dit hus først. En tommelfingerregel er, at alle ydervægge er isoleret, og loftet har mindst 250 mm. isolering. Vil du vide mere om, hvordan du kan efterisolere dit hus bedst?

En dyrere investering

Der er ingen tvivl om, at det er dyrt at anlægge et jordvarmeanlæg. Alt efter, hvilken type du vælger, så koster det mellem 150.000 og 200.000 kroner. Her er det vigtigt, at man vælger en autoriseret installatør, så du er sikker på at få mest muligt ud af dine penge.

Afhængig af strøm

Selvom jordvarme er en yderst effektiv varmekilde, så skal selve varmepumpen bruge strøm for at fungere. Hvis elpriserne er høje, og der ikke er installeret solceller, så kan det desværre godt mærkes i varmeproduktionen. Dog skal det nævnes, at for hver kilowatt strøm, der bruges, så produceres der 4-5 kilowatt varme.

Kræver en stor grund

Det er ikke sådan lige til for alle at få installeret jordvarme. De lange slanger kræver nemlig en del plads og kvadratmetre for at kunne fungere optimalt. Typisk siger man, at det areal, der skal bruges til jordvarme, er dobbelt så stort som husets areal.

Hvor brugbar var dette indlæg?

Klik på en stjerne for at give din bedømmelse.

Gns. bedømmelse 5 / 5. Antal bedømmelser 2

Ingen bedømmelser endnu.

Del indlægget på sociale medier

Facebook
Twitter
LinkedIn

Andre indlæg som dette

11. februar 2023