Pris på en varmepumpe
Ligesom mange andre større installationer kan prisen variere meget alt efter type, model, mærke og størrelse på varmepumpen. For at få mest muligt ud af prisen på varmepumpen, er det vigtigt at kigge efter den mest energirigtige model. På den måde kan du også spare mest muligt på strømmen på den lange bane, selvom de ofte er lidt dyrere.
Prisen på en luft til luft-varmepumpe er den billigste i de tre kategorier. Det skyldes, at den er nem at installere og ikke kræver tilkobling til flere forskellige systemer. Typisk kan man finde luft til luft-varmepumper i prisklassen 15.000-20.000 kroner inklusiv moms og materialer til at få den installeret. Med professionel installatør kan prisen godt blive dyrere.
En luft til vand-varmepumpe koster en smule mere end luft til luft-varmepumpen. Det skyldes, at den er sværere at installere og kræver et mere indviklet anlæg. Dog kan den opvarme større bygninger end en luft til luft-varmepumpe, men det kan du læse meget mere om her. Det koster typisk mellem 100.000 og 150.000 at få en luft til vand-varmepumpe installeret inklusiv moms af en professionel installatør.
Et jordvarmeanlæg er typisk en del dyrere, og det skyldes, at det kræver meget at installere anlægget. Det skal graves ned i jorden i haven, og anlægget er meget indviklet. Til gengæld er det en smule billigere i drift end luft til vand-anlægget. Det koster typisk mellem 200-300.000 at installere.
Tilskud til varmepumper
Selvom installationen og købet af en varmepumpe kan lyde som en tårnhøj engangsbetaling, så er der faktisk gode muligheder for at få økonomiske tilskud. Det skyldes, at varmepumper er en bæredygtig varmekilde og en meget god investering. Her kan du læse mere om de forskellige varmekilder, der findes.
Energitilskud
Det er muligt at søge om et økonomisk tilskud fra Energistyrelsen gennem Bygningspuljen. Det er typisk et større økonomisk tilskud på mellem 15.000 til 20.000 kroner. Energitilskuddet kan søges som følge af, at man udskifter sin gamle varmekilde med en større varmepumpe som luft til vand-varmepumpen eller jordvarme. For at kunne søge om tilskuddet skal følgende betingelser være opfyldt:
- Overgangen til varmepumpe skal ske fra enten olie- eller biokedel, gasfyr eller elvarme. Desuden skal din bolig være uden for et fjernvarmeområde.
- Varmepumpen skal have de bedste energimærkninger, nemlig A++ og A+++. Derudover skal anlægget installeres af en certificeret VE-montør eller virksomhed. Det betyder nemlig, at installatøren er godkendt af Energistyrelsen selv.
Skrotningsordningen
Ved at købe en varmepumpe, som enten luft til vand eller jordvarmepumper, kan du blive en del af skrotningsordningen. Det er en abonnementsordning til dem, der ikke kan betale for en ny varmepumpe på én gang. Herved kan man skrotte sit gamle olie- eller naturgasfyr og få op til 25.000 kr. for det. Denne ordning gælder kun for husstande uden for fjernvarmeområdet.
De to tilskudsordninger kan ikke kombineres.
En investering i fremtiden
Det kan virke som en kæmpe investering, når man poster et stort engangsbeløb i en varmepumpe. Dog er det en investering, der forholdsvist hurtigt betaler sig ind. Især i disse tider, hvor energipriserne er tårnhøje, og mange oplever stigende priser på deres varme og el. En luft til luft- og en luft til vand-varmepumpe er typisk tjent hjem efter 3-5 år, mens jordvarmepumpen tjener sig selv hjem efter 5-10 år. Varmepumperne er altså rentable, fordi de betaler sig selv hjem i installationens levetid.
Desuden oplever folk store besparelser i forhold til deres tidligere varmekilde. Medmindre man allerede er tilkoblet fjernvarme, så er der kæmpe besparelser at hente. Faktisk kan man ved at udskifte sit olie- eller naturgasfyr spare op mod 12.000 kr. om året. Hvis du opvarmer dit hus med el-radiatorer, så er besparelsen endnu større.
Der er dog et men. For at opnå store besparelser på sin varmeregning og tjene sin varmepumpe ind igen, så er det vigtigt, at huset er godt isoleret. Ellers vil varmen simpelthen fise ud til den rene luft. Bogstavelig talt. Derfor har vi samlet en guide om, hvordan du bedst muligt efterisolerer dit hus, så du ikke spilder alt den billige og grønne varme.
Hvor brugbar var dette indlæg?
Klik på en stjerne for at give din bedømmelse.
Gns. bedømmelse 4.2 / 5. Antal bedømmelser 6
Ingen bedømmelser endnu.