Efterisolering af hus

Der findes et utal af forskellige måder, hvorpå man kan forbedre isoleringen af sit hjem. Nogle er mere effektive end andre, og det kan være svært at finde rundt i de mange isoleringsmetoder. Vi har derfor samlet nogle gode råd og tips til, hvor du skal sætte ind.

Indhold på denne side

Efterisolering af hus

Bestil et gratis isoleringstjek

Få svar på, hvor varmen slipper ud af din bolig, og hvad en efterisolering kan betyde for din varmeregning.

Over 6.000 anmeldelser

Bygningsreglementet

Inden man begynder på at isolere sit hus, så er det vigtigt at kende bygningsreglementet på området. På den måde investerer man ikke i fordyrende renoveringer, der ikke lever op til de lovkrav, der er på området. Det seneste bygningsreglement blev vedtaget i 2018 og byder på en række retningslinjer inden for isolering af en privat bolig.

Krav til isolering

I bygningsreglementet finder man en række konkrete krav til efterisolering af en bolig. Det skyldes, at det er obligatorisk at isolere ydervægge, tag og gulv, når der bygges et nyt hus, men sådan har det ikke altid været. De krav er heldigvis udpenslet ganske tydeligt i bygningsreglementet, så man nemt kan få efterisoleret sit hus. Dog afhænger det af et par variabler:

  • Konstruktionen, der skal isoleres. Det er klart, at der er forskel på, om det er ydervæggen, gulvet eller varmeledningerne, der skal isoleres. Det kræver nemlig alle forskellige procedurer og dermed forskellige krav.
  • Valg af isoleringsmateriale. Ikke to isoleringsmaterialer er ens, og de har alle forskellige fordele og ulemper. Derfor er der også forskellige krav til de isoleringsmaterialer, som man kan vælge imellem. Heldigvis har vi samlet et overblik over de forskellige materialer her.

Rentabilitetsprincippet

Hvad, de fleste ikke kender til, er, at der i bygningsreglementet står, at man har pligt til at efterisolere, hvis det er favorabelt på den lange bane. Det vil altså sige, at hvis forbedringerne af isolationen har tjent sig ind på en årrække, så bør man gennemføre renoveringen. Faktisk er det slet heller ikke så svært at finde ud af, om det er rentabelt at gennemføre. Ved et simpelt regnestykke kan man udregne, om besparelsen er tjent ind. Regnestykket ser således ud:

Her dækker investeringsbegrebet over mange af udgifterne til efterisolering. Det er altså både materialer og arbejdsløn, men dog uden stillads og lignende. Hvis regnestykker giver over 1, så er det fordi, at det er et rentabelt projekt. Det er altså et projekt, som du kan tjene penge på ved at gennemføre. Hvis det er et favorabelt projekt i det økonomiske perspektiv, så har man pligt til at isolere.

Hvor skal man isolere?

Det kan være svært at finde ud af, hvor man skal prioritere at isolere sin bolig. Der findes dog nogle tommelfingerregler til, hvor det giver bedst mening at starte sin isolering, hvis man bor i en ældre bolig. Her er det især de ydre parametre som hulmure og lofter, hvor der kan hentes store besparelser.

Derfor er det også en god idé at lave en prioriteringsliste. Her kan man med fordel hente hjælp hos en professionel, der kan komme og tjekke op på boligen. Alternativt har vi også samlet en fyldestgørende artikel med tips til, hvor du kan sætte ind for at forbedre isoleringen af dit hjem. Du kan finde artiklen her.

Loftet

Der er stor forskel på lofterne i forskellige boliger. Her kan man møde skråvægge, skrå tagkonstruktioner, flade tagkonstruktioner men også etageadskillelse i flere plans huse eller lejligheder. Derfor er der mange forskellige måder at gribe opgaven an på. Generelt er det således, at jo ældre huset er, jo mere er der også at tage fat i. Selv de mindste forbedringer kan have stor betydning for varmeregningen.

Her er nogle af de mest populære efterisoleringsmetoder påføringsspær og indvendig beklædning, da det er forholdsvist nemt at påføre. Dog anbefales begge dele at blive udført af en professionel. Det skyldes, at det kræver stor viden i forhold til forundersøgelse, materialevalg og udførelse. Dog kan det være muligt at montere selv, så længe man har haft sparring med en professionel.

Generelt anbefales det, at hvis man ønsker at isolere udefra, så gør det i forbindelse med, at taget alligevel skal skiftes. Det sker nemlig ved at isolere mellem tagspærene, hvorefter det nye tag lægges. Det er ikke en meget bekostelig affære, og så kan det virkelig betale sig på den lange bane. Her kan du læse mere om, hvad fordelene ved god isolering af huset er.

Muren

Der er mulighed for at isolere inden i en mur såvel som udenpå. Ja, endda indvendigt i hjemmet er det muligt at sætte ekstra isolering på. Der er altså ufatteligt mange valg at tage, når man skal prioritere isoleringen af sin mur.

Først og fremmest giver det god mening at kigge på, om det er en hulmur. Det skyldes, at hulmursisolering er en meget effektiv og billig måde at isolere på. Selvom det kræver en professionel til at blæse isolering ind i væggen, så kan det lynhurtigt ses på varmeregningen. Det er blot vigtigt at tage kontakt til en professionel, som både kan rådgive inden for materialevalg, men også udfylde hulmuren med isolering.

Hvis man ønsker at isolere udenpå muren, altså facadeisolering, så er det en god idé at få pudset sin facade op. Det er en utroligt nem måde både at isolere sin bolig på, men også til at pynte på udseendet. Dog er det ikke et gør-det-selv projekt, da der er mange trin til en god pudsning af facaden. Man bør derfor finde en god ekspert på området til at stå i spidsen for oppudsningen.

Andre dele af prioriteringslisten

Når man har kigget på de to væsentligste dele af isoleringen, så er det på tide at kigge på, hvad man ellers kan gøre. Her er vigtige områder fundament, sokkel, kælder, gulv, rørisolering og teknisk isolering. For nogle kan disse områder gøre mærkbar forskel, mens de for andre er langt nede på prioriteringslisten. Her kan det være en rigtig god idé at tage fat i en god håndværker, som kan vurdere husets behov for isolering. På den måde kan man finde de bedste efterisoleringsmuligheder for huset.

Hvor brugbar var dette indlæg?

Klik på en stjerne for at give din bedømmelse.

Gns. bedømmelse 5 / 5. Antal bedømmelser 5

Ingen bedømmelser endnu.

Del indlægget på sociale medier

Facebook
Twitter
LinkedIn

Andre indlæg som dette

6. oktober 2022