Energimærkning

Med energimærkningen er det helt tydeligt for forbrugerne og indkøberne, hvilke produkter eller boliger, der har et lavt energiforbrug og lave driftsomkostninger.  

Indhold på denne side

Hvad er det?

I Danmark har vi en mærkeordning, som har til formål at hjælpe købere og lejere. Ud fra disse mærker er det muligt at finde ud af, hvor dyrt det er at opvarme ejendommen. Energimærket oplyser om bygningens energiforbrug på en skala fra A til G, hvor A er den bedste mærkning, og G er den dårligste. Denne udregning bliver lavet på baggrund af kvalitet af ejendommens materialer og udførelsen af byggeriet. Det gælder bl.a. kvaliteten af isoleringen, vinduerne, varmeinstallationen osv. De har nemlig stor betydning for det samlede energiforbrug i boligen.

Krav om energimærkning

Et nybyggeri har typisk en A-mærkering, da det skal følge Bygningsreglementets seneste bestemmelser og overholde byggeloven.

Når du har en bygning, som er over 62 m2, er det lovpligtigt, at der skal være et energimærke. Det samme gælder, når en bolig skal til salg eller udlejes. Når et mærke bliver udredt, vil man få et overblik over de energimæssige forbedringer, som kan foretages. Der er både et overblik over, hvad de koster, og hvilke besparelser der kan opnås.

Et energimærke kan kun være gyldigt i højest 10 år.

Boliger, der skal energimærkes:

Bygningen skal opfylde følgende krav for at være kvalificeret til 2020-bygningsklassen

Der fremgår mange samlede bestemmelser fra bygningsreglementet. Der bliver bl.a. stillet høje krav til isoleringen i væggene samt loft og tag. Der bliver stillet krav om mindst 400mm isoleringen i væggene, hvor der skal fremgå 500mm isolering på loft og tag.

Når der skal være denne gode isolering i en bygning nødvendiggøre det et ventilationsanlæg med varmegenvinding.

Der bliver også stillet krav om, at varmesystemet som udgangspunkt skal være fjernvarme med supplerende varme fra solcelleanlæg.

Et andet krav er, at boligen har sydvendte vinduer. Det kan have flere lavenergi-fordele, hvor solen bedre kan opvarme boligen og dermed anvende solens stråler som en supplerende varmekilde.

Læs mere om energimærkning

Kunne du tænke dig at få konkrete energioptimeringsråd, læse spændende indhold om selvforsynende huse, og generelt blive opdateret med interessant viden om emnet? Så tilmeld dig vores nyhedsbrev nu. Vi udsender nyhedsbreve 1-2 gange om måneden.

Vil du modtage gode råd til energioptimering?