Jordvarme

Jordvarme er i dag også kendt som væske til vand, jordvarmepumpe eller jordvarmeanlæg. Energiløsningen er en af de dyrere på markedet, men det er også en rentabel investering for en stor del af husstandene i Danmark. I en tid, hvor energipriserne er steget, og mange oplever stigende varmeregninger, er interessen for varmepumper vokset. Jordvarme er den dyreste af de tre typer varmepumper, men det er også den mest effektive. Derfor er den bestemt værd at overveje lige meget, om du skal til at bygge nyt hus eller have energioptimeret dit gamle.

Indhold på denne side

Hvem kan få jordvarme?

Selvom jordvarme er for alle, der ønsker en effektiv og grønnere energikilde i deres hjem, så skal både hus og grund leve op til en række krav. Helt konkret betyder det, at hvis grunden er for lille eller huset for dårligt isoleret, så giver jordvarmen ikke det ønskede afkast. Derfor siger man også, at grunden som udgangspunkt skal være mindst 300 m2 for, at jordvarme kan være en mulighed. Derudover kan man kigge på en række andre krav:

Hvor meget er der at spare?

Jordvarme giver som hovedregel en kæmpe besparelse på din varmeregning. Især, hvis du i forvejen opvarmer dit hus med enten elvarme eller oliefyr. Her kan man faktisk som hovedregel halvere sin varmeregning så længe, at huset også er godt isoleret i forvejen.

Generelt handler besparelsen på jordvarmeanlægget også af den varmekilde, du har i forvejen. Hvis du har en fordyrende varmekilde, der let lader sig påvirke af de svingende energipriser, så kan det give rigtig god mening at skifte til en jordvarmepumpe. Her er prisen for varmen nemlig langt mere stabil, og så er varmepumpen også yderst energieffektiv. Faktisk siger man, at hver gang varmepumpen bruger 1 kilowatt, så producerer anlægget hele 4-5 kilowatt varme. Hvis man så samtidig har et solcelleanlæg tilknyttet til at forsyne huset med elektricitet, så kan du opnå et meget selvforsynende hus

Effektiviteten varierer fra anlæg til anlæg, så derfor er det vigtigt at indhente flere tilbud til dit hus fra flere forskellige leverandører. På den måde er du sikker på at få den mest effektive løsning, hvor du kan spare mest muligt på varmeregningen. Desuden bør du også kun vælge jordvarmeanlæg med energimærkning A++ eller A+++ for at få tilskud til din varmepumpe.

Kan man selv installere et jordvarmeanlæg?

At installere et jordvarmeanlæg med både varmepumpe, jordvarmeslanger og tilkobling til husets centralvarmeanlæg er et stort projekt, og det bør altid udføres af en fagmand. Det betyder også, at man ikke bør installere et jordvarmeanlæg selv. Det bør i stedet udføres af en VVS’er eller et autoriseret varmepumpefirma, der kan installere hele anlægget efter gældende lovgivning. Det skyldes, at det kræver en autorisation at udføre installationer, der har noget med brugsvand at gøre. Den er også med til at blåstemple et firma, så du kan stole på, at dit anlæg installeres korrekt og kan holde i mange år.

Læs mere om jordvarme

11. februar 2023