Varmepumper

Hvis du er på udkig efter en bæredygtig, energivenlig og effektiv varmeløsning til dit hjem, så bør du helt sikkert kigge på mulighederne inden for varmepumper. Især for husstande, der opvarmer med olie, gas og træ eller ligger uden for rækkevidden af fjernvarme er der store besparelser at hente ved en varmepumpe.

Indhold på denne side

Hvad er en varmepumpe?

Helt basalt er en varmepumpe et varmeanlæg, der bruger varmen i luften udenfor eller i jorden til at opvarme din bolig. Der findes tre forskellige typer af varmepumper, som vi har skrevet mere om her. Varmepumperne omsætter den varmeenergi, der er i enten luften eller jorden til varm luft eller vand inde i huset. Varmepumper kan bruges hele året rundt uafhængigt af temperaturen udenfor.

Varmepumper er en meget populær varmekilde, når det kommer til at opvarme boligen. Især de seneste år, hvor energipriserne er steget, er det blevet yderst populært at få installeret en varmepumpe. Det er nemlig både en billig varmekilde, en grøn løsning og så bidrager den til et sundt indeklima. Der findes tre forskellige typer af varmepumper og deriblandt kan man vælge mellem et utal af modeller, størrelser og montører til sin varmepumpe. Her kigger vi nærmere på, hvad en varmepumpe kan gøre for dit hjem.

Varmepumper på væggen

Kan jeg selv installere en varmepumpe?

Som udgangspunkt er svaret nej. Det kan variere i sværhedsgrad alt efter, hvilken type varmepumpe der er tale om. Selvom man vælger den billigste og letteste at installere, altså luft-til-luft varmepumpen, så er det forsat vigtigt, at den sidder helt korrekt. Her handler det både om investeringen såvel som beregningen i, hvor den skal placeres i rummet. Derfor vil det altid anbefales at vælge en godkendt varmepumpeinstallatør. Heldigvis har energistyrelsen lavet en liste, hvor alle godkendte installatører i Danmark fremgår.

Hvornår bør man investere i en varmepumpe?

Der er desværre ikke noget entydigt svar på, hvornår investeringen i en varmepumpe er favorabel. Der er alligevel nogle gode retningslinjer for, hvornår man bør overveje en varmepumpe. Som oftest kan det betale sig, hvis huset ligger uden for rækkevidde af fjernvarmen. Det skyldes, at det ofte er en billigere og mere energieffektiv løsning end pille- og oliefyr samt elvarme. Mange kan dog også finde fordelene i at prioritere varmepumpen over fjernvarme, da fjernvarmen nogle steder kan være dyr og uforudsigelig. Her er prisen på varmen fra varmepumper oftest mere konstant, hvilket kan give en økonomisk sikkerhed i en varmepumpe.

Man skal se investeringen i en varmepumpe som en langsigtet investering. Selvom det ofte er en dyr engangsbetaling til opstart og installering, så er det billigere på den lange bane. Faktisk siger man, at der kan opnås besparelser på op til 12.000 om året på varmeregningen, hvis der tidligere har været brugt olie- eller naturgasfyr. Har opvarmningen bestået af el-radiatorer, så vil besparelsen være endnu større.

Vil du vide mere om, hvor hurtigt en varmepumpe har tjent sig selv hjem? Så kan du læse mere om økonomien bag varmepumperne her.

Læs mere om varmepumper